San Marinees


San Marinees 1.0

van San Marino; uit San Marino; in San Marino; van de San Marinezen; bij de San Marinezen

Algemene voorbeelden


De San Marinese lire (Italiaans: lira San Marinese) is de oude munteenheid van San Marino, gebruikt van 1861 tot de invoering van de euro in 2002.

http://nl.wikipedia.org/wiki/San_Marinese_lire,

Ondanks dat de San Marinese Voetbalbond al in 1931 opgericht is, trad men in 1988 pas toe tot de FIFA en UEFA. Het eerste officiële duel van het land vond daardoor pas plaats op 14 november 1990.

http://fm.manutd.nl/san-marino-2/,

Een Italiaans militair konvooi dat via een kortere route sneller zijn bestemming hoopte te bereiken, is zaterdag per ongeluk San Marino binnengereden. De San Marinese marechaussee heeft de Italiaanse binnendringers tegengehouden.

http://www.nu.nl/buitenland/2243621/militairen-italie-dringen-san-marino-binnen.html,

San Marinees 2.0

iemand met de San Marinese nationaliteit; iemand die behoort tot het San Marinese volk; iemand die afkomstig is uit het land of de stad San Marino; inwoner van het land of de stad San Marino
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een San Marinees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in het land of de stad San Marino
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit het land of de stad San Marino; is geboren in het land of de stad San Marino
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de San Marinese nationaliteit; is een San Marinees staatsburger
  • [Taal] spreekt doorgaans Italiaans

Algemene voorbeelden


De groep Miodio, bestaande uit Italianen en een San Marinees, zorgde voor de eerste bijdrage ooit van San Marino op het Eurovisiesongfestival. De band werd echter laatste in zijn halve finale.

http://nl.wikipedia.org/wiki/San_Marino_op_het_Eurovisiesongfestival,

De Italiaanse militairen wisten de San Marinezen ervan te overtuigen dat zij te goeder trouw waren en geen invasie planden. De marechaussee van San Marino heeft het Italiaanse militaire konvooi daarop terug naar de grens begeleid.

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-3244737-.html,

Moldavië wist in deze EK 2012-kwalificatiereeks nog maar zes punten te halen, terwijl tegenstander San Marino nog altijd puntloos is. Vanavond is dus de laatste kans voor de San Marinezen om de EK kwalificatie nog enigszins acceptabel te eindigen.

http://www.bet.nl/voetbal/ek-voetbal-2012/moldavie-san-marino-weer-vernedering-san-marino-2413,

Geloofwaardiger is het verhaal dat de republiek werd uitgeroepen bij wijze van gunst van een paus, die steun van de San Marinezen had gehad in de strijd tegen de plaatselijke machthebbers. Dat ze een onafhankelijke staat zijn, willen ze weten: overal zie je teksten als 'land of freedom' en 'Liberta'. San Marino lijkt in eerste instantie op al die kleine landjes, waarvan de voornaamste reden van bestaan toerisme en taxfree-shoppen zijn.

http://www.tombolesi.it/04le_marche_nl/0421popup_nl.htm,

De Rode Duivels kunnen zich straks daarom richten op Wales, dat van start ging met daverende triomfen over San Marino: 0-5 en 6-0 [...]. Toen Wales zich meldde, hadden de hobbyisten uit de kleinste republiek ter wereld nauwelijks getraind. Volgens de Welshmen schopten de San Marinezen naar alles wat bewoog.

De Standaard,